Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Ansvaret att förstå

Nättidningen foretagande.se har en artikel kallad ”Stora problem med IT-projekt”. Frånsett att jag är lite allergisk mot svepande formuleringar som utan källhänvisning refererar till ”sanningar” (såsom ”25 procent av alla större it-utvecklingsprojekt havererar” etc) så pekar författaren, Magnus Brorsson, på en del intressanta punkter.

1. Gör en ordentlig kravspecifikation. Ja, det menar jag är nödvändigt i alla projekt.

2. Gärna funktionskrav i stället för tekniska krav. Ja, jag skulle även vilja stärka det genom att byta ut ”Gärna” mot ”Alltid”. Så gott som alltid bör beställaren av ett projekt, ovasett projekttyp, koncentrera sig på vad som ska uppnås, inte hur det ska uppnås.

3. Författaren anser att det är viktigt med ett ordentligt avtal som är kryddat med både morot och käpp. Föga underligt kanske med tanke på att författaren är jurist och jobbar med avtalsskrivande. Dock är min erfarenhet att under projektets gång så har varken morötter eller piskor inte speciellt mycket att tillföra för att få ett lyckat projektresultat.

4. I artikeln hävdas också att man bör skriva in ”flexibla system för att hantera förändringar i projektet”. Lite oklart vad författaren menar just här, men i alla projekt är det nödvändigt att göra klart från början hur change-hanteringen ska gå till. Dvs hur man ska hantera en situation där olika parter vill ha ändringar i scope, funktion etc.

5. Artikeln påpekar också om vikten av ”otvetydiga regler om testning, godkännande och leveranstider”. Håller helt med, och detta är applicerbart på alla projekt. Det vill säga att definiera innan projektet vad som ska anses som ett leveransgodkännande.

Min åsikt är att som projektledare bör du innan projektet startar bl a se till att kraven är tydliga, att scopet är väldefinierat, att changehanteringen är överenskommen, att regelverket för leveransgodkännande är tydligt. Och som projektledare räcker det inte att just du tycker att allt detta är tydligt och klart – det gäller också att se till att beställaren tycker det och att ni menar samma sak. Där kommer projektledarens förmåga till kommunikation in. Ansvaret att se till att projektets alla intressenter förstår projektets omfattning, mål och syfte ligger hos projektledaren. Om inte annat som ren självbevarelsedrift.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>